Tatlı krizlerinin en kötü yanı, kendinizi durduramadan yüksek kalori yiyecekleri sürekli tüketme isteğidir. Başta kendinizi iyi hissedecekseniz bir süre sonra hipoglisemi, halsizlik, konsantrasyon düşüklüğü gibi performansınızı düşeren etmenler yaşayacaksınız. Asıl önemli kısım ise hem bir süre sonra mutsuzluk hissedip hem de kilo almaya başlayacaksınız.
Tatlı krizi ataklarının sebebi nedir?
Bu atakların sebebi düzensiz beslenmeniz, öğün atlamanız ve glisemik indeksi yüksek besinleri tüketmeniz tatlı krizi ataklarına yani tatlı yemeye eğiliminizin daha fazla oluşmasına neden olur. Yani, düzensiz beslendiğinizde ve yanlış besinleri seçtiğinizde kan şekeriniz bir yükselip, bir düşmesiyle görülen dalgalanmalardır. Bu durumda tatlı krizinde yine şeker içeren yiyeceklerden karşılarsanız kısa bir süre sonra tekrar kan şekerinizde düzensiz dalgalanmalar oluşacaktır. Sonuç ise yine tatlı isteği ile bir kısır döngü içerisine gireceksiniz.
Tatlı krizi ile psikolojik durumun bir bağlantısı var mıdır?
Yemek yeme davranışı hem hormonlarla hem de psikolojik olaylarla ilişkilidir. Hormonlar açısından baktığımızda stres anında salgılanan kortizol, açlık atakları yani tatlı krizi ataklarına neden olur. Stresli durumlarda bireyler özellikle karbonhidratları yani şekerli besinlere yönelir çünkü bu besinler mutluluk veren serotonin ve endorfin hormonlarının salgılanmasını sağlar.
Psikolojik açıdan baktığımızda bu duruma duygusal yeme de diyebiliriz. Birey acıkmadığı halde stres, üzüntü ile ani yemek yeme isteği ile tatlı, şekerli besinlere yönelmesidir. Aniden yeme isteği olarak karşımıza çıkan bu durum bir süre sonra geçici olarak rahatlatan ama sonucu giderek kilo artışı yani obezite ile sonuçlanır.
Tatlı krizini önlemenin 7 beslenme tüyosu
- Gün içerisinde hangi saate tatlı krizi yaşadığınızı tespit edin. O saatten 45-60 dk önce hem sağlıklı karbonhidrat hem de protein içeren bir ara öğün yapın. Örneğin, 1-2 dilim peynirli ve tahıllı ekmek ile yapılmış domatesli sandviç, 1 su bardağı ayran ve 15-20 adet leblebi. Eğer bunları hazırlayacak vaktiniz olmadığı durumlarda 10 adet badem ve yanında 1 fincan kahve tüketin.
- Diğer en önemli yapılması gerekenlerden biride kendinizi aç bırakmayın. Aç kaldıkça şekeriniz düşecek ve beyin size tatlı ye, tatlı ye sinyalini verecektir. Yapmanız gereken sabah kahvaltı ile düzenli olarak ana öğünlerinizi mutlaka tüketin. Ara öğünlere zaman olmasa bile ana öğünler sizin kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır.
- Rafine yani paketli, işlenmiş ürünleri mümkün olduğunca tüketmeyin. Çünkü glisemik indeksi yüksek olan bu besinleri sizi tatlı krizine sokar.
- Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi tam tahıllı, posa değeri yüksek, glisemik indeksi düşük karbonhidrat içeren bir öğün tüketirseniz kan şekeri dengeli bir seviyede seyredecek tatlı isteğiniz fark edilir şekilde azalacaktır.
- Gün içerisinde su tüketmeyi ihmal etmeyin. Susuzluk hissi ile açlık/tatlı isteği/atıştırma ihtiyacını karıştırıyor olabilirsiniz.
- Tatlı krizi yaşadığınız an ilk önce, 2 adet hurma/kuru kayısı ile 1 su bardağı sütün üzerine tarçın ekleyerek tüketin. Alternatif olarak 1 orta boy muz ile 10 adet badem ve yanında 1 su bardağı süt tüketin. 30-45 dk sonra ana öğün vaktiniz geldiyse yemeğinizi yiyin.
- Dikkatinizi başka tarafa çekmek için egzersiz yapın. Egzersiz sırasında salgınan endorfin ile tatlı kriziniz azalacaktır.
Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu, İstanbul / Bakırköy’de Bulunan Sağlıklı Beslenme Merkezi’ne Sizleri Davet Ediyor. Bilgi Almak İçin İletişim Sayfamızdan İletişim Bilgilerimizi Kullanarak Bizleri Arayabilir, Mesaj Gönderebilirsiniz. İsterseniz Randevu Sayfamızdan Randevu Alabilirsiniz.