Diğer ismi kobalamin olan B12 vitamini vücudunuz için en önemli vitaminlerden biridir. Vücudunuzda üretilmeyen bu vitamin proteinlere bağlı olarak besinlerde bulunur. Mide asidi ve protein enzimleri tarafından serbestleşir. Mideden salgılanan intriksik faktör sayesinde emilimi olur. B12 vitamini hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Karaciğer, kırmızı et, süt, yoğurt ve peynir gibi besinlerde bulunur. Suda eriyen vitaminlerden farklı olarak karaciğer, böbrek ve kaslarda 2-5 mg depolanır. Günlük alınması gereken miktar ise 2,5-4 mcg’dır. B12 vitamininin önemli görevleri vardır ve eksikliğinde birçok rahatsızlar görülür.
- Beyin ve sinir sistemi aktivitelerinde önemli görevleri vardır.
- Sinir sisteminin gelişiminden sorumlu olan B12 vitamini hafızadan da sorumludur.
- Sinir sisteminin işlevini doğru yapabilmesi için vücutta B12 deposunun yeterli miktarda olmalıdır. B12 eksikliğinde el ve ayak uyuşmaları, kramplar görülebilir.
- DNA’nın oluşumunda yardımcıdır, bu yüzden hücre yenilenmesinde görevi vardır.
- Enerji seviyenizin korumasında yardımcı olur. Sürekli yorgunluk hissediyorsanız, kontrol edilmesi gereken vitaminlerdendir. Ayrıca B12 eksikliğinde konsantrasyon eksikliğini ve baş dönmesi de neden olur.
- Stresi yönetimi, depresyon ve uykusuzlukla ilişkisi vardır. Depresyonlar hastalarının bazılarında B12 vitamin eksikliği görülmüştür.
- Kan hücrelerinin yapımında yer alırlar. Bu yüzden B12 vitamin eksikliğinde kansızlık görülür.
- Kanda homosistein dengesinin sağlamasından görevlidir. Homosistein kalp sağlığı için önemlidir.
- Bağışıklık sisteminini kuvvetlendirir.
- Kanserden koruyucudur. DNA yapımında görevleri olduğu için eksikliğinde kanser gelişiminde önemli risk faktörüdür.
- Sadece besinleri doğru almak yetmez. Emilim içinde mide ve barsak sağlığının da iyi olması lazım. Atrofik gastrit, mide ve barsakların belli bir kısmı alınması, mide ilaçları, antibiyotikler, bazı diyabetik ilaçlar emilimi engelleyebilir. Bu durumda olan kişiler B12 eksiliğine karşı önemlerini almalıdır.
- B12 vitaminini eksikliğinde kilo vermede zorluklarda görülür.
B12 vitamini eksikliği genelde sağlıksız diyetler yapan, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıkları olan ve vegan beslenip yeterli B12 takviyesi almayan kişilerde görülür. Zayıflamak için sağlığınızı bozan ve tehlikeye atan diyetlerden uzak durun. Bu işte uzman olan diyetisyenlerden yardım alın. Hem beslenme alışkanlığınız değişsin, kalıcı sağlıklı kilonuzu koruyun hem de sağlığınızı riske atmayın.