Orucun sayısız faydası olduğu bir gerçektir. Ancak Ramazanda vücudumuz 2 nedenden dolayı farklı bir sisteme girer. Birincisi farklı öğün saatlerinden, ikincisi ise uyku düzenin değişmesinden kaynaklanır. Farklı bir sisteme giren vücudumuz akıllı olduğu için en geç 1 hafta içinde yeni düzene alışır. Bu yüzden orucun ilk günlerinde bazı sorunlar oluşabilir, ama bir süre sonra vücudunuz alışır ve sorunlar ortadan kalkar. Oruç süresi toplam 1 ay olsa da, dikkat etmeniz gereken 5 önemli nokta vardır.
Kabızlık: Ramazanın ilk günlerinde en sık yaşanan problemdir. Eğer kabızlık sorunu yaşarsanız, bazı besinleri eklemeniz faydalı olabilir. İftarda 2-3 adet kuru kayısıyı veya kuru eriği ılık su içerisinde 10 dakika bekletip 1-2 bardak su ile tüketin. İftarda 1 kepçe hoşafta içebilirsiniz. Ayrıca kabızlık marmelat yapıp 1-2 tatlı kaşığı ile su tüketin.
Tarifi ise:
- 5 adet kuru erik
- 5 adet gün kurusu kayısı
- 3 adet kuru incir
- 3 adet hurma
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi
Hazırlanışı: Tüm kuru meyveleri doğrayın ve 1,5 çay bardağı su ile haşlayın. Hepsini blenderdan geçirin. Zeytinyağını ve keçiboynuzu pekmezini ekleyip güzelce karıştırın.
Mide Sorunları: Eğer reflü hastası iseniz bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle reflü hastası hekimi ile görüştükten sonra oruç tutmalı. Eğer oruç tutabilirseniz, öncelikle sahuru yedikten hemen sonra uyumayın. Mümkünse en az 1-1,5 saat bekleyin. Reflünün şiddetine göre belki daha fazla uyumamanız gerekir. Eğer hemen uyumanız gerekiyorsa yastığınızı dik konuma getirin. Kızartmalar, baharatlar, hamur işleri tüketmeyin. Sahurda ise proteinden zengin beslenin. İftarda ise ilk önce orucu su ve çorba ile açtıktan sonra 15 dakika bekleyin. Bekledikten sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Ayrıca bazı mide sorunları yaşayanlarda bu kurallara dikkat etmelidir.
Kan Şekeri Düşüklüğü: İftar ve sahur arasında uzun saatler olması kan şekerinizi düşürebilir. Bazı bireyler oruç tutarken hiç sorun yaşamazken, bazı bireylerde kan şekeri düşmesi nedeniyle sorun yaşar. Kan şekeri düşmesi bireyde baş ağrısı, sinirlilik, halsizlik, uyku hali, yorgunluk gibi belirtiler görülür. Şeker hastası iseniz, mutlaka hekiminiz ile görüşün. Şeker hastası değilseniz, sahurda tükettiklerinizi gözden geçirin. Sahur için kan şekerinizi düşmesini engelleyen ve uzun süre dengede olmasını sağlayan besinler seçin. Bu besinler düşük glisemik indeksli besinler seçin. Lif yani posa içeren besinler tüketin. Ekmek olarak tam tahıllı ekmek türlerini seçin. Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmekler ve cevizden oluşan hafi ve doyurucu bir kahvaltı tüketebilirsiniz. Domates, salatalık gibi su içeriği bol çiğ sebzeler tüketin. Su tüketimine özen gösterin. Ağır yemekler, kızartmalar ve hamur işleri tüketmeyin.
Fazla Yemek Tüketmek: Ramazan, arınma ve paylaşma ayıdır. İftar sofralarında kısa sürede aşırı düzeyde yemek tüketmek maalesef dikkat edilmeyen noktalardan biridir. Bu ayın anlamı, birçok lezzetli yemeği çokça tüketmek değildir. Bir nevi ruhsal detoks olan bu ayda mideye değil, ruha güzel şeyler ekleme ayıdır. Paylaşma ayında olduğunuza odaklanın. Yakınlarınıza veya başka insanlara yardım etmenin huzurunu hissedin.
Uyku Düzeni: Akşam kendi uyuma saatinizde uyuyup, sonra sahur saatinde kalkmak ilk hafta en zor olan sorunlardan biridir. O saatlerde uyanıp bir de bir şeyler tüketip tekrar uykuya dalmak sorundur. Başlangıçta sorun oluyor ama 1 hafta içinde tekrar düzene giriyor.