Arkadaşlarınız veya ailenizdeki bazı bireyler istedikleri gibi yemek yerler ve kilo almazken, siz sürekli diyet halindesinizdir. Ancak yediklerinize dikkat edip artı üzerine sporda yapmanıza rağmen mutlu olduğunuz kilo da değilsinizdir. Bunun nedenlerinden biri metabolizma hızıdır. Çoğu birey metabolizma hızının yavaş olduğunu düşünür. Zayıflama sürecini etkileyen önemli noktalardan biri olan metabolizma hızı, yapılan hatalar nedeniyle giderek azalmaktadır. Sürekli çalışan metabolizmayı yanlış diyetlerle yavaşlatıyoruz. Araştırmalara göre, bireylerin yaptıkları düşük kalorili diyetler, kısa sürede hızlı verilen ve geri alınan metabolizma hızının %20-50 değişen ciddi ve kalıcı şekilde azalmasına sebep olur.
Metabolizma hızını etkileyen birçok faktör vardır ve kişiye göre değişir. Yaşı, cinsiyeti, vücut kompozisyonu, hormonlar ve stres gibi birçok durumdan etkilenir. Bu yüzden herkes aynı metabolizma hızına sahip değildir. Bu nedenle bazı kişiler çok fazla yedikleri hâlde kilo almazken, bazıları fazla yemedikleri hâlde kilo alır ya da tam tersi verebilirler. Ama cinsiyet, yaş, genetik gibi bazı faktörleri kontrol edemesek de, değiştirebileceğiniz faktörler için fazlasıyla yapabileceklerimiz bulunmaktadır. Yazın başlarında kilo verme tutkusunun başlamasıyla yapılan birçok diyet hataları metabolizmayı daha da yavaşlatacaktır. Bütün yıl alınan kilolar 1 ayda verilmeye çalışılır ve bu da çoğunluğu kas ve sudur. Peki, metabolizma hızına artı katacak neler yapabiliriz?
Egzersiz Yapılmadan Olmaz!
Doğal antidepresan olan egzersiz, biriken yağ kütlesini azaltmak için gerekli enerjiyi sağlar ve düzenli yapılması metabolizma hızınızı artırır. Yapılan çalışmalar, ağır ve uzun süreli sporlar yerine orta yoğunlukta ve düzenli sporun metabolizma hızında olumlu etkilerini göstermiştir. Haftada 3-4 gün 60 dakika yağ yakımını sağlayan kardiyo egzersizlerini yapın. Düzenli egzersiz ile metabolizmayı hızlandırırsınız.
Su Tüketin Zayıflayın
Zayıflamanın sihirli içeceği olan suyu kilo korumada 2 litre, yağ yakımında mutlaka 2,5 litre su için. İştahı baskılayan suyu düzenli tüketmek metabolizmanızı hızlandırır. Çünkü vücuttaki metabolik olayların %90’ından fazlası ortamda su kullanılır ve bu etkisi metabolizmayı hızlandırır.
Sürekli Kilo Verip Almayın
Vücudunuza yaptığınız en büyük zararlardan biri kilo verip almanızdır. Her kilo verip tekrar almanız metabolizma hızınızı 4 kat geriletir. Kilo vermek için gösterdiğiniz özeni kilonuzu korumak içinde hatta daha fazlasını gösterin.
Kilonuzu Yağdan Verin
Vücutta kas ve yağın birbirlerine oranı metabolizma hızını etkiler. Kas dokusu yani yağsız dokusu daha fazla olan insanlarda metabolizma hızı daha fazladır. Çünkü kas dokusu metabolik olarak daha aktiftir.
Aç Kalmayın ve Ara Öğünleri Atlamayın
En büyük zayıflama hatalarından biri olan aç kalarak zayıflamaktır. Uzun süreli açlıklar metabolizmayı uyurken ki metabolizmadan daha düşük olmasını sağlıyor. Ara öğünler tahmin ettiğinizden çok daha önemlidir. Gece yatmadan 1-2 saat önce mutlaka süt veya yoğurt tüketin. Böylece gece boyunca kan şekerinizi dengeleyerek sabah uyandığınızda tatlı isteğinizi engelleyecektir.
Karbonhidrata Dikkat!
Sıfır karbonhidrat kas kaybına da neden olacağı için metabolizmayı yavaşlatır. Ekmeği kesmek yapılan hatalardan biridir. Dengeli yağ kaybı için diyette karbonhidrat da ihtiyacı vardır. Ayrıca kan şekerini dengeleyerek hızlı acıkmamızı engeller.
Posalı Besinleri Tercih Edin.
Posalı yiyecekler yağ emilimini azaltır, daha hızlı tokluk oluşturur, kan şekerini dengeleyerek hızlı acıkmamızı engeller ve metabolizmanız hızınızı artırırsınız. Posa tüketiminizi tam tahıllı, yulaf, kepek içeren besinleri, salata tüketmeye başlayarak artırmış olursunuz.
Proteini Düzenli Tüketin
Yetersiz protein tüketmek, kas kütlesini azaltır ve metabolizmayı yavaşlatır. Fazla protein tüketimi ise eklem, böbrek ve kemik sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu yüzden ne az ne aşırı protein tüketmeyin. Düzenli ve dengeli protein tüketimiyle hem yağ yakımını artırır hem de daha hızlı metabolizmaya sahip olursunuz.
Kalsiyum Tüketiminizi Artırın!
Ülkemizde günlük kalsiyum tüketimine gereken önem verilmiyor. Bu hem menopoz sonrası kemik erimesinin artmasına neden olur hem de metabolizma hızını olumsuz yönde etkiler. Araştırmalara göre günde en az 2 porsiyon süt ve türevlerini tüketmek, metabolizmayı hızlandırır ve yağ depolanmasını önleyen bazı hormonları etkileyerek kilo kaybına yardımcı olur.
Kafeini Atlamayın
Kahve sevenler için metabolizmayı hızlandırmak kolay olacak. Çünkü orta düzeyde kafein tüketimi metabolizma hızında artışlar sağlar.