Metabolik sendrom, ilk önce insülin direnci ile başlayıp yanında ek olarak birçok metabolik problemleride yanına alarak kardiyovasküler hastalıkları artıran bir hastalık demeti diyebiliriz. Metabolik sendrom, özellikle karın çevresinde yağlanma olan kilolu kişilerde diyabet, kalp hastalıkların çıkmasında ara bir geçiş yoludur.
Son 15 yılda bu hastalıkta ciddi artışlar gözükmektedir. Bu da diyabet ve kalp hastalıklarının ciddi artışına neden olmaktadır. Ülkemizde son yapılan çalışmalarda obezite oranı kadında %43 iken, erkekte ise %21 olduğu görülmüştür.
Karın tipi yağlanmada görülen obezite oranı %34’e kadar çıkmaktadır. Karın tipi yağlanmanın getirdiği en büyük problem metabolik sendromdur. Obezitenin artmasıyla birlikte metabolik sendromun artışında ciddi artışlar görülmektedir.
Karın tipi yağlanmanın olup olmadığını bel çevrenizi ölçerek anlarsınız. Eğer bel çevresi aşağıda yazılan sınırları geçiyorsa,
- Kadınlar için 88 cm ve üzeri
- Erkekler için 102 cm ve üzeri ise,
Artık diyabet, kalp hastalıkları için risk taşımaktasınız.
Metabolik Sendrom sizde olması için;
- Bel çevresinin artması
- Yüksek tansiyon
- Açlık kan şekerinin yükselmesi
- Kan yağlarının yüksek olması (Kolesterol, Trigliserid, LDL)
- İyi kolesterolün (HDL) düşük olması
Metabolik Sendromda beslenme nasıl olmalıdır?
- Kilo kaybı sağlanmalı ve sağlıklı kilo hayat boyu korunmalı.
- Özellikle trigliserid yüksekse doymamış yağ (omega-3) alımı artırmak için düzenli balık tüketin. Balık aynı zamanda vücut yağının azalmasında etkilidir.
- Şekersiz de olsa içerdikleri kafeinden dolayı asitli içeceklerin tüketimine dikkat edin. Aşırı kafein tüketirseniz, vücutta ödem oluşumu kaçınılmazdır.
- Tuz tüketiminin kısıtlanmalı (günde 2,5 gram). Tuzu kaçırdıysanız, suyu gün içinde daha fazla tüketin.
- Fiziksel aktive haftada en az 3-4 gün en az 30-45 dk şeklinde olmalıdır. Hem bozulan kan şekerini dengeleyecektir, yağ yakımını sağlayarak kilo kaybına neden olacaktır. Bu etkileri ise metabolik sendromun düzelmesini sağlayacaktır.
- Sağlıklı zayıflamada yağ yakımının altın kurallarından biri de ana öğünlerden birinin sebze yemeği, diğerinin de et yemeği olmasıdır.
- Sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulayın, kızartma gibi işlemlerin azaltın.