Her kadının en güzel dönemlerinden biri, hamilelik dönemidir. Hamilelik döneminde sağlıklı bir şekilde geçirmek için bir o kadar önemlidir. Ama hamileliğe kilolu başlamak, sevgili anneler için bazı sağlık problemlere neden oluyor.
Bunlara baktığımız da ilk önce hamilelik daha konforsuz geçer. Giderek artan hareket kısıtlılığı bağlı olarak daha hantallaşmaya neden olur. Uyku uyurken bile zorluk çekerler. Yeterli uykuyu alamazlar. Yetersiz uyku hem kilo alımını artırır hem de depresyon gibi istemediğimiz durumlara neden olur.
Özellikle ilerleyen aylarda tansiyon yükselmesi, ödem ve tabi gebelik şekerinin çıkmasına neden olur. Tansiyon ve şeker oynaması hem annenin sağlığı hem bebek için istenmeyen bir durumdur. Ayrıca bebeğin normal haftasından önden seyretmesi, bebeğin hızla kilo alması ve normal doğumu güçleştirmesi gibi hamileleri için yüksek risklerdir. Yani, bebeklerinin kilolu olma riski daha fazladır.
Tabi kilolu hamileliğe başladık diye pes etmek yok. Bu durumu en iyi şekilde düzeltmeye çalışmalıyız. Kilolu bir kadının, hamilelik sürecinde uygulaması gereken beslenme ve diyet programı da farklılık gösteriyor. Kilolu hamilelerin ilk 3 ayda kilo almaması gerekir. Son 6 ayda ise haftada 200 gramı geçmemelidir. Yani yaklaşık 800-1 kilo almalıdır.
Peki bu dönemde kilo verilebilir mi?
Kilo verilir ama Diyetisyen gözetiminde kilo kontrolü yapılmalıdır.
- İlk 3 ay hatta 6 ay kilolu bir gebenin başlangıç ağırlığına bağlı olarak kilo verilebilir.
- Son 3 ay genellikle kilosu sabit tutulmalıdır.
- Size şunu söyleyebilirim. Zayıflama diyeti vermiyoruz. Verdiğimiz diyetler de her besini veriyoruz, sadece doğru porsiyon ve doğru zamanda vererek hem annenin zayıflamasını hem anneyi hem de bebeği besliyoruz.
Bu dönemde beslenmede nelere dikkat etmeli?
- Öğün sayısı genelde 4-5 öğün olmalı. Kan şekerini düzeyine göre bu öğün sayısını belirliyoruz ve böylece çok acıkmadan tok olmasını sağlayarak diyetini rahat uygulamasını hedefliyoruz.
- Mutlaka kahvaltıda protein kaynağı olan yumurta tüketin. Yanında ise 1-2 dilim peynir yemeniz gerekir.
- Demir eksikliği kadınlarda sık görüldüğü kahvaltıda çay içmeyin. Kahvaltıda C vitamini olan 1 adet mandalina veya ½ orta boy portakal tüketirseniz demirin emilimini artırırsınız. Demir kaynakları olan kırmızı et, kuru üzüm ve pekmez tüketimini aksatmayın.
- Öğle veya akşam yemeğinde birinde mutlaka protein içeren bir yemek olsun.
- Karbonhidrat kaynakları olan makarna, pirinç ve pilavlardan biraz uzak duruyoruz. Bu sebeple tüketim miktarlarının bir diyetisyen kontrolünde yapılması önemlidir.
- Kalsiyum kaynakları olan süt ve süt ürünlerini, hamilelik döneminde tüketmek gerekiyor. Günde 3 porsiyon tüketin. Eğer inek sütü sizde gaz problemi yaparsa keçi sütü, laktozsuz veya badem sütü tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir de içebilirsiniz.
- Tatlı ihtiyacı kuru kayısı, kuru incir, kuru erik ve yaban mersini gibi kuru meyvelerden karşılanmalıdır. Bu şekilde gebelik döneminde yaşanan barsak sıkıntılarında minimum düzeye düşer.
- Gazlı içecekler ve aspartam içeren yapay tatlandırıcılı ürünleri tüketmiyoruz.
- Kan şekerini hızlı yükselten meyve suları, meşrubatlar yerine meyvenin kendisi tüketilmelidir.
- Folik asit gebelik önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin. Günde en az 1 kere yeşil salata tüketin.
- Omega 3 doymamış yağ asidi tüketimi bebek ve anne için önemlidir. Balık tüketirken güvenilir ve taze olmasına dikkat edin. Haftada 1 gün balık tüketmeye özen gösterin.
- D vitamini düzeyinizi mutlaka kontrol ettirin. Eğer güneşli bir mevsimdeyseniz 15 dakika güneşlenin.
- Pişirme yöntemleri doğru tercih edilmelidir. Kızartma ve kavurma yerine daha çok fırında pişmiş, haşlama ve ızgara yemek tercih edilmelidir.
- Tabi ki su tüketiminin yeterli düzeyde olmasına dikkat edelim. Su tüketiminiz yaklaşık 2,5-3 litre olmalı.
- Mümkün olduğunca yürüyüşler yapın ama temposuz yürü. Hem sizin ödeminizi atmada yardımcı olacak hem de psikolojik olarak rahatlamanızı sağlayacaktır.
- Düzenli uyku, kilo kontrolünde ve kilo kaybında önemlidir.
- Mümkün olduğunca gebenin aynı saatte uyuyup, aynı saatte kalkması gerekir.
Bu dönemde hızlı kilo verme telaşına girilmemelidir. Hızlı kilo kaybı birçok sağlık sorunun yaşanmasına neden olabilir. Kilo vermek istiyorsa mutlaka bir diyetisyene başvurun. Eğer gidemez veya kilo vermeyeceksiniz ilk 3 ay kilo almayın. Diğer 6 ayda ise toplam 6 kilodan daha fazla kilo almamaya özen gösterin.