Ekmek gibi yağın tüketim miktarı ve içeriği ile ilgili birçok bilgi karmaşası bulunmaktadır. Bir taraf tereyağları yemeklerin içine bolca koyun bir şey olmaz gibi cümleler söyler. Diğer taraflar ise protein ve yağları artırın veya çok az yağ veya her besinin light alınması gibi neredeyse az yağ kullanın gibi cümleler söyler. Temel enerji kaynaklarından biri olan yağın, vücudunuz için birçok görevi vardır. Hormonların dengesinde, hücreyi çevreleyen zarın yapısında, vücut ısısını sağlamada ve organların korunmasında gibi birçok görevi vardır. Ayrıca yağın eksik alınmasıyla vitamin eksiklikleri de görülür. Yağlar, doymuş yağlar (tereyağı, margarin, iç yağı), doymamış yağlar (zeytinyağı, fındık yağı, balık yağları ayçiçek yağı, mısırözü yağı) ve trans yağlardır. Trans yağlar sağlığınıza kesinlikle zararlıdır. Yağ istediğini gibi tüketin veya yağı çok az tüketin gibi bilgileri veren sadece birkaç kişidir. Bilimsel kanıtlar ise birkaç kişinin uyguladığı yönteme ve söylediği cümleye bakmaz. Bilimsel kanıtlar, binlerce çalışma ve binlerce yayın sonucu oluşur. Gelin, size bilimsel kanıtlarda hangi yağı ve ne kadar miktarda tüketilmesi gerektiğini anlatayım.
Kardiyovasküler Hastalıklar – Diyabet – Kanserden Korunmak İçin
Tükettiğiniz yağın hem miktarı hem de içeriği de önemlidir. Çok yağ içeren besinlerin tüketimi ve kullanımı kalp hastalıklarını, insülin direnci, metabolik hastalıkları, diyabeti artırdığı birçok çalışmada yazmaktadır. Yani; şu konuda artık emin olun. Çok çok yağ tüketin cümlesi yanlıştır. Bilimsel çalışmalar yağ içeren besinleri az tüketerek az yağ tüketin, düşük yağlı diyet yapın demiyor. Hatta yağ tüketiminin hastalıklar açısından önemi vurgulanır. Bazı yağlar kalp sağlığına karşı koruyucudur. Evet, Omega 3 içeren yağlı balıkların tüketimi kalp damar sağlığı için destektir ve koruyucudur.
Peki, yağ tüketim kalitesi nedir? Sağlığımız açısından önemli olan yağ içeren besinleri, belirli miktarda tüketmektir. Diyetinizde kırmızı et olmalı, balık olmalı, fındık yağı olmalı, zeytinyağı da olmalı. Süt, yoğurt tam yağlı olabilir. Peynir de tam yağlı olabilir. Doğal tereyağını da tüketerek doymuş yağ ihtiyacınızı karşılayın. Bu besinleri belirli miktarlarda tüketmeliyiz.
Kanser Araştırma Enstitüsü özellikle hayvansal kaynaklı olan doymuş yağların tüketimini sınırlayın şeklinde vurgu yapıyor. Dikkat edin bu az tüketin demek değildir yani belli ölçüde azaltın, sağlık durumuna göre düzenleyin demektir. Kırmızı et tüketimi sağlık kuruluşlarının önem verdiği bir besindir. Sadece aşırı tüketilmemelidir. Normal ölçülerde tüketin. Diyet yağ türü, kanserin gelişim sürecini de etkiler. Kırmızı et tüketiminin yanında Omega 3 içeren balık tüketimine de diyetinize ekleyin. Hazır besinlerin içerdiği trans yağı da unutmayın. Trans yağın fazla tüketimi hastalıkları artırır. O yüzden hazır besinlerde bulunan trans yağ tüketimini azaltmak için kraker, bisküvi, hazır kek ve kurabiyelerin tüketiminiz aşırı olmasın. Kızartmalardan, sürekli tekrar tekrar kullanılmış yağlardan, yanmış yağlardan olan besinleri tüketmeyin.
Sağlık otoriteleri, az yağ tüketin demiyor. Sadece yağ tüketiminiz aşırı ise normal tüketin diyorlar. Hatta belli ölçüde %5 gibi karbonhidrat azaltılıp yerine yağ olarak zeytinyağı, fındık yağı ve Omega 3 içeren balık da ekleyerek sağlığınız açısından faydasını belirtiyorlar. Zihinlerinizde daha net bilgiler oluşması ve kalp-damar sağlığımızın korunması dileğiyle…