Emzirme dönemi bebeğinizin gelişimi ve büyümesi açısından çok önemlidir. Bu dönemde sütün kalitesi önemli olduğu kadar gaz yapmaması da gerekir. Sizin tükettiğiniz bazı besinler sütünüzden bebeğinize geçer ve gaz sancısına neden olur. Ayrıca gaz sancısı çekerken, bebeğinizde huzursuzluk ve emmeyi reddetme gibi negatif durumlara da görülebilir. Doğru beslenme ile bebeğiniz hem gaz sancısı çekmesin hem de uykusuz geceleriniz olmasın. Yanlış beslenmenin bir diğer negatif yanı ise sütün kalitesini düşürdüğü gibi annelerin kilo almasına da sebep olabiliyor. Yağlı, kızartmalı ve çok şekerli besinleri tüketerek yanlış beslenen anneler maalesef kilo da alıyor. Peki, gaz yapan besinler nelerdir ve hangi besinlerin tüketilmemesi gerekir?
1- Brokoli ve karnabahar bebeğiniz için gaz yapan besinlerden biridir. Sütün tadını değiştirebilir, bebeğinizin sütü emmesi de açısından da zor olur.
2- Lahananın çeşitleri olan Beyaz lahana ve Brüksel lahanası da gaz yapar. Bebeğiniz için emzirme döneminde lahanagillere biraz ara verebilirsiniz. Ayrıca sütün tadını da değiştirebilir.
3- Baklagiller bebeğinize en fazla gaz yapan besinler arasındadır. İçerisinde bulunan karbonhidratlar parçalandıkça oluşan bileşikler sindirim sırasında bebeğinize gaz yapabilir.
4- Bazı annelerde süt tükettiğinde bebeklerinde gaz görülebilir. Peynir, yoğurt tüketirken de dikkat etmesi gereken anneler vardır. Bebeğinizde aşırı gaz olduğunda, beslenmenizi gözden geçirin ve bir süre için bunları kesmelidir. En az bebeğiniz 4 aylık olana kadar yani gaz sancısı geçene kadar kesmeniz gerekir.
5- Kafein içeren besinler, yani kahve, çay, gazlı içecekler bebeğinizi sindirim açısından zorlayabilir. Anne sütünden bebeğe geçen kafein hem gaz problemlerine hem de bebeğin uyku düzenini etkiler.
6- Acılı ve baharatlı yemekler anne sütüne yansıyarak bebeklerde hem gaz hem de şişkinlik hissi yaratır. Bebeğe anne sütü verildiği sürece acı soslardan, biber gibi çeşni ve baharatları belli bir süre kesmenizde fayda olabilir.
7- Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ve konserve gibi ürünler tüketilmemelidir.
8- Soğan, sarımsak hem gaz yapabilir hem de sütün tadını değiştirebilir. Bu besinleri deneyerek tüketin.
9- Hazır çorbalar, dondurulmuş ürünler ve hazır meyve suları gibi katkı maddesi içeren besinleri tercih etmemeye çalışın.
10- Kızartma gibi aşırı yalı besinleri mümkün olduğunca tüketmeyin.
11- Emzirme döneminde çok düşük kalorili veya detoks gibi sütün kalitesini etkileyen ve miktarını düşüren programlar yapmayın.
12- Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.