Çocuk beslenmesindeki amaç, normal, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlamaktır. Büyüme ve gelişme genetik, sosyal ve kültürel ve beslenme koşullarının etkisinde oluşan bir süreçtir. Çocukların büyümesi hızlıdır. Sağlıklı bir büyüme ve gelişim açısından çocuk beslenmesi çok önemlidir. Bu yüzden anne ve babalar, çocukların beslenmesinde zararlı olabilecek besinleri tüketmemeleri konusunda dikkatli olmalıdır.
- Boyalı şeker: Çocukların büyüme ve gelişimine hiçbir faydası olmayan, ayrıca sık diş çürümesine neden olan içinde boya yapıcı kimyasallar olan boyalı şekerlerdir. Bu şekerler çocukların kilo almasına, obez olmasına, diyabet, hipertansiyon, kanser, astım gibi rahatsızlıklara neden olur. Bunlar yerine incir, kayısı, erik, elma gibi kuru meyvelerden yediriniz.
- Kızartmalar ve cipsler: Özellikle nişasta oranı yüksek olan patates, ekmek gibi besinler kızartma gibi yüksek dereceli işlemlerde ortaya çıkan zararlı bir madde ortaya çıkar. Bu zararlı madde akrilamiddir. Patates cipslerinde ve kızartmalarında yüksek oranda akrilamid maddesi bulunmaktadır. Akrilamid maddesi uzun süre ve fazla miktarda tüketilmesi karsinojenik yani kanser neden olan bir maddedir. Ayrıca sinir sistemi üzerinde olumsuz etkileri vardır.
- Sosis ve salam: İşlenmiş besin olan salam ve sosis kahvaltıda ve fast food besinlerde sıkça kullanılır. Bu besinlere nitrit ve nitrat eklerler. Bu maddeler ise kanserojen, obeziteye neden olan, sinir sistemini negatif etkileyen ve az da olsa bağımlılık yapan maddelerdir.
- Asitli içecekler: Yüksek kalori içeren ve vücudun hiçbir ihtiyacı olmayan asitli içecekler dişi çürümekten, kilo almasından başka bir işe yaramıyor. Mide ve barsak hastalıklarına da neden oluyor. Bu sağlıksız içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran ve süt gibi içecekler tüketmesini sağlayın.
- Trans yağ: Hamburger, pasta, kek, kurabiye, kraker, kızartılmış yiyecekler, dondurulmuş pizzalar, salata sosları, hazır çorbalar, bulyon tabletler ve şekerlemelerin trans yağ içerir. Hem paketli hem de fast food besinlerde trans yağ bulunmaktadır. Özellikle üst üste kızartma yapılan besinler yani fast food ürünler içerdiği trans yağ miktarı fazladır.
- Hazır çorba: Kolay, ucuz ve çabuk hazırlandığı için sık tercih edilen bu hazır çorbalar çocuklarınız için uygun değildir. Besleyici öğeler yerine katkı maddesi içerir. Bunun yerine biraz daha zaman harcayarak güzel mis gibi kokan ev çorbaları yapın.
- Hamur işleri ve yüksek kalori besinler: Evde yapılmış olsa da sık ve miktar olarak fazla tüketilen hamur işl makarna, çok mayonez içeren besinler çocukların kilo almasına yol açar. Dışarıda hazır olarak satılan ve kahvaltı için tüketilen hamur işleri ise yetişkinlerde bile kolesterol dengesizliği görülür. Artık çocuklarınıza ne kadar zararlı olduğunu siz düşünün!
- Çikolata: Tabi ki çikolata yemek bir çocuk büyük bir mutluluk. Ama çocuklarınıza çikolatayı sık tüketmemesine özen gösterin. Çünkü yüksek oranda şeker ve katkı maddeleri içeriyor. Çikolata yerine taze meyve tüketimini sağlayın.
- Çiğ yumurta: Ham protein olan yumurtayı, çocuklar günde 1 tane mutlaka tüketmeli. Ama çiğ şekilde değil. Çünkü çiğ yumurtada salmonella mikrobunun zararlı etkileri vardır. Yumurtayı, haşlama veya sebzelerle yapılmış omlet olarak çocuklarınıza tükettirin.
Çocuklarınızın sağlıklı gelişiminin tek yolu sağlıklı beslenmek ile olur. Çocuğunuz için biraz daha zaman harcayarak sağlıklı besinleri seçip, doğru pişirme teknikleriyle sağlıklı yemekler yapabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlığınızı da kazandırmanız gerekir. Böylece hem büyüme ve gelişmeyi sağlar hem de ileri ki yaşlar için sağlığını korumasına yardımcı olursunuz.