Evde kalırken yemek yeme isteğiniz artırabilir. Bu durum ise maalesef obezite riskini artırıyor. Evde kalınan süre boyunca sağlıklı beslenmek ise hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de kilo kontrolünü sağlamak açısından çok önemlidir. Peki, evde sağlıklı beslenmek için neler yapabilirsiniz?
- Öncelikle öğünlerinizi planlayın.
Öğün planının yapılması dengeli beslenmenin önemli noktalarından biridir. Sağlıklı menülerinizi önceden belirlerseniz, kendinizi daha iyi kontrol edebilirsiniz.
- Diyet günlüğü tutun ve yediklerinizi tek tek kontrol edin.
Yediklerinizi farkında olarak tüketin ve duygularınızla yemeyin. Böylece gereksiz aldığınız kalorileri fark edeceksiniz. Tercihleriniz ise sağlıklı, lif içeriği yüksek, dengeli öğünler olsun. Diyet günlüğü tutma yöntem ile gün içinde yediklerinizi daha rahat bir şekilde kontrol edeceksiniz.
- Çeşitli beslenerek bağışıklığınızı güçlü tutun.
Tek bir besin ile değil, her besin grubunu düzenli olarak tüketmelisiniz. Besin çeşitliliği bol, düzenli ve porsiyonlara dikkat ederek belli miktarlarda tüketmeniz lazım. Önemli olan doğru besin seçimleri ile dengeli tabaklar hazırlamak. Yani, tek bir besinle sağlıklı olamayız ve bağışıklığınız için yeterli değildir. Doğru beslenme ile hem bağışıklığınızı doğal yollardan koruyun, hem de kilo kontrolünü sağlamış olursunuz.
- Tatlı tüketmek yerine, taze meyveyi seçin.
Her gün 2 porsiyon meyve yiyebilirsiniz. Özellikle C vitamini içeren meyveleri seçin. Taze meyveyi dilimleyin üzerine tarçın eklediğinizde tatlı ihtiyacınız için yeterli olacaktır. Tatlı isteği için bazen de ılık süt ile yapılmış tarçınlı süt tüketin.
- Haftada en az 2 defa kuru baklagiller tüketin.
En iyi doğal posa kaynaklarından biri olan kuru baklagiller hem bağırsak sağlığı için önemlidir hem de besin içeriği açısından kilonuzu korumaya yardımcı olur.
- Sağlıklı pişirme yöntemleri seçin.
Haşlama, buharda, buğulama gibi pişirme yöntemleri kullanın. Kızartmalardan uzak durun.
- En iyi içecek sudur.
Su içmeyi ertelemeyin ve su içmek için susamayı beklemeyin. Her gün uyandığınızda kendiniz için 1 litrelik su şişeleri ayarlayın ve su doldurun. Tüm gün en az 1,5-2 litreyi su içeceğim diyerek kendinizi motive edin.
- Egzersizleri ihmal etmeyin.
Hareketsiz kalmak hem fiziksel sağlığınız hem de psikolojik sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bunu önlemenin yolu ise hareket etmeniz. Evde size ve beden sağlığınıza uygun egzersizleri yapabilirsiniz ve mümkünse her gün yapın.
- Stres yönetimi
Evde kalma süresinin fazla olması stres düzeyini artırabilir. Stresin artması ile hem yemek yeme miktarı artar hem de vücutta salgılanan stres hormonu artar. Bu hormon, karın yağlarınızı artırır. Ayrıca kilo verme sürecinde iseniz, kilo kaybını durdurur. Bu yüzden evde kendinizi rahatlatacak yer egzersizleri, nefes egzersizleri, dans etmek gibi hareketler yapın. Yapılan bu hareketler ile stres hormonu düşerken, mutluluk hormonları salgılanır.
- Kalorisi yüksek ve besin içeriği yetersiz abur cuburlara dikkat edin.
Market alışverişine gitmeden önce plan yapın. Alışveriş listesi oluşturun ve bu listeye bağlı kalmaya çalışın. Abur cuburlar yerine sağlıklı içeriği olan kalorisi azaltılmış, besin değeri daha iyi olan diyet ürünler alabilirsiniz. Ya da kendiniz evde sağlıklı tarifler ile atıştırmalık hazırlayabilirsiniz. Ama burada dikkat etmeniz gereken bir konu ise sağlıklı atıştırmaların da bir kalorisi vardır. Bu yüzden sağlıklı içeriği de olsa bile bu atıştırmalıkların porsiyonunu kaçırmayalım.
- Baharatlar kullanın.
Yemeklerinize, çorbalarınıza mutlaka baharat ekleyin. Hem yemeklerinize lezzet katar, hem de bağışıklığınızı için önemlidir. Baharatlar ile yemeklerin daha lezzetli olmasına sağlayarak tuz tüketimini de azaltmış olursunuz. Özellikle zencefil, zerdeçal, karabiber, kimyon, sumak mutfağınızın baş köşesinde dursun. Ayrıca sarımsak, soğan güçlü antibiyotiklerdir. Yemeklerinizde, çorbalarınızda bol bol kullanın.