Vitamin ve mineraller vücudunuzun olmazsa olmaz besin ögeleridir. Selenyum tiroid hormonu metabolizması, antioksidan savunma ve bağışıklık sistemin düzenlenmesi başta olmak üzere vücutta birçok mekanizmada rol alan ve birçok enzimin aktifleşmesini sağlayan esansiyel bir elementtir.
- Selenyum önemli bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini düzenleyen ve güçlendirici mineraldir. Serbest radikallerin oluşturduğu hasarlara karşı koruyucu etkisi olan selenyum kansere karşı koruyucu olarak bilinmektedir.
- Glutatyonu aktive ederek bağıklışıklığınız artırır.
- Antioksidan savunma sistemi sayesinde kanser riskini azaltıyor. Özellikle meme, prostat, kalın barsak kanser riskini azaltıyor. Antioksandan savunma sistemi DNA’yı serbest radikallerin zararından koruyarak ve bağışıklığı güçlendirerek yapıyor.
- Vücuttaki inflamasyonu azaltarak kalp damar hastalığının riskini azaltır.
- Selenyum özellikle tiroid hastaları için önemli bir mineraldir. Tiroid hormonlarının daha etkin çalışabilmesi için selenyumun önemli bir görevi vardır. T4 ün daha etkin olan T3 e dönüşmesini sağlayan deiodinaz enziminin çalışması için selenyum gereklidir. Selenyum yetersizliğinde, iyot yetersizliği olan özellikle hipotiroid hastalarında (tiroidin az çalışması), hastalığın şiddetini artırır.
- Hafızayı artıran selenyum sinir sistemini oksidatif hasarlardan koruyor.
- Özellikle erkeklerde üreme gücünü artırıyor.
Serum selenyum seviyesini istenilen düzeyde tutmak için selenyumdan zengin olan besinler yeterli miktarda diyette yer almalıdır. Selenyumun zengin kaynaklarına bakacak olursak:
- Balıklar (deniz ürünleri)
- Böbrek, yürek gibi organ etleri ve diğer kırmızı ve beyaz etlerdir. Tabi organ etleri içerdiği yüksek doymuş yağ içerdiğinden sık yenilmesi kolesterol açısından zararlıdır.
- Yumurta: 2 adet yumurta tükettiğinizde günlük selenyum ihtiyacının yarısını karşılıyorsunuz.
- Kabuklu yemişler yani ceviz, fındık, badem. En çok fındık selenyum içerir.
- Yağlı tohumlarda selenyum içerir. En çok ay çekirdeği selenyum içerir.
- Kuru baklagillerden en çok yeşil mercimek selenyum içerir.
- Meyvelerden ise en çok selenyumu içeren muzdur.
Selenyum için en önemli besin balık tüketimidir. Balık haftada 2 veya 3 kez tüketimi selenyum için çok önemlidir. Ayrıca balık tüketimi ile bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olacaksınız. Gebe ve emziren anneler için selenyumun daha da önem kazanıyor. Gebe ve emziren anneler alınması gereken selenyumundan daha fazla alınması önerilmektedir. Ama aşırı alınması da sakıncalıdır. Aşırı alındığında saçlarda ve tırnaklarda dökülme, sindirim sistemi bozuklukları şeklinde toksik etki görülmektedir. Günlük 1 mg dan daha fazla alım toksik etki sayılır. Bu yüzden selenyum desteği alınacağı zaman mutlaka hekiminiz tarafından önerildiği zaman alabilirisiniz. Bu minerali sadece selenyum destek ürünlerden alacağınızı düşünmeyin. Dengeli beslendiğinizde çok rahat bu minerali doğal yollarla alabilirsiniz. Yeter ki siz doğru ve dengeli beslenin.