Ramazan ayı, arınma ve paylaşma ayıdır. İftar sofralarında kısa sürede aşırı düzeyde yemek tüketmek maalesef dikkat edilmeyen noktalardan biridir. Bu ayın anlamı, birçok lezzetli yemeği çokça tüketmek değildir. Bir nevi ruhsal detoks olan bu ayda mideye değil, ruha güzel şeyler ekleme ayıdır.
Eğer kilonuz, ideal kilonun üstünde ise Ramazan’da tükettiklerinize daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Kilo almamayı hedefliyorsanız, bilinen yanlışları yapmamanız gerekir. Hatta Ramazan ayında vücudunuz için aldığınız kaloriyi doğru yönetirseniz, sağlıklı bir kilo kaybı sağlayabilirsiniz. Bu kilo ise yağ kaybı olacak şekilde olur. Ama şuna da dikkat çekmek istiyorum. Ramazan ayını, diyet ayı gibi düşünüp gereksiz bir çaba ile fazla kilo vermeye çalışmayın. Bu ayda sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz yeterli olacaktır.
Orucun vücudumuz için sayısız faydası olduğu bir gerçektir. Bu faydalardan biri de sağlıklı kilo kaybı olabilir. Orucunuzu tutarken sağlıklı kilo kaybı için yapmanız gerekenler;
- Tüm gün aç kaldıktan sonra, iftarda fazla yemek tüketmek eğilimi olabilir. Ama yavaş ve iyi çiğneyerek yerseniz hem midenize yüklenmemiş hem de daha kontrollü yemek tüketmiş olursunuz.
- İftarda hamur işleri, yağda kızartmalar gibi ağır yemekler yerine ızgara veya fırında yemekler tercih edin.
- İftar ve sahur arasında su tüketimine dikkat edin. 1,5 litre su içmeye özen gösterin. Su tüketimini yeteri kadar içmeniz oruç tutarken halsizlik, baş ağrısı gibi sorunları önlemeye yardımcı olur.
- İftardan 1-1,5 saat sonra hafif egzersizler yapabilirisiniz. Hem sindiriminizi rahatlatır hem de kilo vermenize yardımcı olur.
- Tatlı tüketmek isterseniz haftada 1 gün sütlü tatlı tüketebilirsiniz. Zaten iftardan 1,5-2 saat sonra ara öğün olarak 1 orta boy meyveyi doğrayın ve üzerine tarçın ekleyin. Ara öğün olarak meyve tüketmek tatlı isteğinizi azaltacaktır.
- Bazı kişilerde sahur tüketmeden oruç tutmak daha çok acıktırıyor ve iftarda daha fazla yemeye neden olabiliyor. Eğer sizde böyle bir sorun yaşıyorsanız, sahur yapmanız gerekir. Sahurda protein kaynağı olan yumurta, söğüş sebzeler, zeytin ve ekşi mayalı ekmek tüketebilirsiniz.
- Sahuru yedikten hemen sonra uyumayın. Mümkünse en az 1-1,5 saat bekleyin. Hem reflü gibi mide problemleri yaşamazsınız hem de yemek tüketip uyku haline geçmemiş olursunuz.
- Çeşitli beslenmeye çalışın. Ayrıca çeşitli beslenme barsak mikrobiyotası içinde önemlidir. Tabi ki, çeşitli beslenmeye çalışırken porsiyon miktarlarına da dikkat edelim.
- Sindirim sistemini rahatlatmak içinde küçük ve pratik bir bitki çayı tarifi vereyim sizlere. 1 tatlı kaşığı biberiye ve 1 tatlı kaşığı kuru naneyi bitki çayı süzgecine koyun. Bu bitki karışımı 2 su bardağı kaynamış suya koyun ve 4-5 dakika demleyin.
- Aşırı tuz tüketiminden kaçının. Fazla tuz tüketimi hem susatır hem de ödem tutar. Tuz yerine kimyon, zerdeçal, pul biber, sumak, kişniş, fesleğen ve karabiber gibi baharatlar ekleyin.
- Kafein içeren içecekleri fazla tüketmeyin. Kafeini fazla tüketmeniz vücuttan fazla su atılımına neden olur.