Danışanlarımın çoğu ilk görüşmeye geldiğinde ‘’Metabolizmam çok yavaş, nasıl hızlandırırım veya hangi besinleri daha fazla tüketirsem daha çok hızlanır’’ gibi bir çok soru sorarlar. Aslında ciddi bir hastalık geçirmediğiniz ve hormonal bir rahatsızlığınız yok ise metabolizmanız istenilen sağlıklı seviyededir. Ama yaptığınız bazı yanlış uygulamalar nedeniyle metabolizmanız yavaşlar. Bu hatalarını bilirseniz, sağlıklı metabolizma hızınızı koruyacak hatta daha da hızlı bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz. Şu bu bir gerçek, yaş ile birlikte metabolizma hızınızda zamanla yavaşlayacaktır. Ama çok hızlı yavaşlama değil. Her 10 yaş ilerledikçe metabolizma hızı birazcık düşer. Bu yüzden yaptığınız bazı hatalarla bu azalmayı, daha da istenilmeyen seviyelere getirmeyin.
Peki, metabolizma hızını hangi durumlar olumsuz yönde etkiler ve nasıl yavaşlar?
- Aç kalarak zayıflamak: En büyük yapılan zayıflama hatasıdır ve her zaman ısrarla yapılan aç kalarak zayıflamaktır. Uzun süreli açlıklar metabolizma hızınızın, uyku halindeki metabolizmanızdan bile daha düşük olmasına sebep olur.
- Yağlı tüketmek: Yediğiniz bir besinin yağdan gelen oranın yüksek olması gereksiz enerji alımına neden olur. Vücuttaki yağ kütlesindeki artış, metabolizma hızınızı yavaşlatır.
- Proteinsiz beslenmek: Kaslar vücudun yağ yakan fabrikaları gibidir. Bu fabrikaları dengede tutmak için beslenmenizde yeterli düzeyde protein tüketmelisiniz. Çünkü kas kaybı, metabolizma hızınızı yavaşlatır ve yağ yakımını azaltır. Yetersiz protein vücutta kas kayıplarına neden olacağı gibi ciddi unutkanlığa neden olan vitamin eksilikleri de görülür. Hem iyi yağ yakmak hem de daha uzun süre tok kalmak için proteinli besinleri dengeli şekilde öğünlerinizde tüketin.
- Karbonhidratsız olmaz: Ekmeği kesmek yapılan büyük hatalardan biridir. Posa ve B grubu vitaminleri bakımından zengin olan tahıllı ekmekler, kan şekerini dengeleyerek hızlı acıkmamızı engeller. Sıfır karbonhidrat kas kaybına da neden olacağı için metabolizmanızı yavaşlatır.
- Spor yap, yağ yak: Doğal antidepresan olan spor düzenli yapıldığında metabolizma hızınız artar, kas kütlemizi korursunuz. Ama hareketsiz yaşam bir o kadar metabolizma hızınızı geriye götürecektir. Günde oturma saati uzun ise hem metabolizma yavaşlar hem de kardiyovasküler hastalıkların görülme oranı artar. Bu yüzden haftada en az 4-5 gün 30 dakikalık yürüyüşler yapmaya özen gösterin.
- Su tüketin zayıflayın: Kilo korumada 2 litre su, yağ yakımında mutlaka 2,5 litre su için. Vücuttaki metabolik olaylarda su kullanıldığı için metabolizma hızlanır. Ayrıca su tüketmek iştahı baskılar. Düzenli su içmeye başlayın aradaki farkı göreceksiniz.
- Yemek saatine dikkat: Yatmadan 2 saat önce akşam yemeği yemek, sonucu en ağır olanlarındandır. Çünkü obeziteye neden oluğu gibi metabolizmayı da yavaşlatır. Kan şekerinde dengesizliğe yol açarak glikoz toleransı gibi hastalıklara neden olur.
- Alkol tüketimi: Alkol tüketimi fazla olan bireylerde bel bölgesinde yağ oranı giderek artar. Bel bölgesindeki yağ oranının giderek artışın metabolizma hızını negatif etkisi görülür. Kardiyovasküler hastalıklar içinde bel bölgesindeki artışın en önemli nedenlerden biri olduğunu da unutmayın.
- Düzensiz uyku: Sağlıklı ve düzenli bir yaşam için yeterli uykunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Erken kalkıp erken uyumak vücut direncini zindeliği arttırır ve metabolizma hızını düzene sokar. Genelde uyku saatlerinizi aynı saatlerde olmasına özen gösterin. Sürekli değişen uyku saatleri metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olabilir.
- Zayıflama ilaçları kullanmak: Kilo vermek için kullanılan her yerden satın aldığınız zayıflama haplarını kullandığınızda ileri ki dönemlerde yeniden kilo almanız kaçınılmazdır. Bu durumu düzeltmek isterken eskiye göre daha da fazla çaba harcayarak kilo verme sürecinde olursunuz. Zayıflama ilaçları zorunlu durumlarda sadece Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Hekimlerinin kontrolünde kullanılır. Endokrinoloji Hekiminin verdiği ilaçları da tahmin edersiniz öyle her yerden ve reçetesiz alamazsınız.