Kilo verdikten sonra herkes kilosunu kontrol etmek ister. Ve siz tekrardan kilo alıyorsanız, yanlış yaptığınız yerler var. Peki, bunlar nelerdir?
- Şok diyetler gibi çok hızlı kilo verdiren veya tek tip beslenmeye dayalı kısıtlı diyetler evet siz kilo verdirir ama hızla geri aldırır. Şok diyetler üst üste yapıldığı zaman gerçekten metabolizmanızı alt üst ediyor. Şok diyetlerde beyin bunu açlık gibi algılıyor. Ve metabolizma hızınız düşüyor. Diyetten çıkıp, normal beslenme düzeninize geri döndüğünüzde vücut birden günlük artan kaloriyle başa çıkamıyor, yağ olarak depoluyor. Ayrıca metabolizma hızınız düştüğü için eskisinden çok daha çabuk kilo almaya başlıyorsunuz.
- Yaşam boyu uygulayamayacağınız bir beslenme programını uygulamaya çalışmanız.
Mesela sürekli sıvı karışımlarla beslenmek, sürekli sebze çorbası içmek veya yüksek proteinli beslenmek, bu tarz beslenmeyi yaşam boyu uygulayamazsınız. Bunların hepsini bir kenara bırakın. Çünkü sürekli yapamayacağınız anlamsız ve zorlayıcı yaptınız beslenme şekli ile hem yetersiz beslenmiş olursunuz hem kilonuzu koruyamaz ve kilo alırsınız. Kalıcı zayıflamada önemli olan çeşitli beslenmektir. Yani, kilo koruma döneminde olduğu gibi. Porsiyonlarınızı doğru tüketmek şartıyla sağlığa zararlı olmayan her yiyecek yenebilir.
- Bazen de ertesi gün diyete başlayacağım diyerek, bir gün içerisinde çok miktarda yemek tüketmek. Tabi ertesi gün o kadar sıkı diyetler yapılıyor ki, 3-4 gün sonra diyet bırakılıp tekrar yemeye başlanıyor. Biraz kilo ver, biraz kilo al maalesef kısır döngü böyle devam ediyor.
Burada ki tavsiyem, hızlı kilo vermeye çalışarak zaman kaybetmeyin. Aslında her seferin de kilo verip ve tekrardan almak size hem zaman kaybettirir hem de psikolojinizi yorar. Zayıflama konusunda başarılı olamayacağınızı da düşünürsünüz. Halbuki, tüm bunlar yerine sakin olup hızlı verme kaygılarını bırakıp sağlıklı dengeli bir beslenme şekli kilo verin. Ve zayıflamayı sadece rakam olarak görmeyin. Kendinize ve bedeninize daha sağlıklı olmak için yaptığınız eylem olarak düşünün. Siz ve bedeniniz giderek daha sağlıklı olurken bir yandan ideal kilonuza da ulaşıyorsunuz.
Bir diğer hata var ki, sağlıklı beslenme kurallarını uygulamaya çalışırken de, pes etmek. Yani diyetisyene başvurup belli bir süre sonra bazı nedenlerden dolayı görüşmelere gelmeyi bırakmak. Peki, bu nedenler nelerdir?
- Tartıda sizi tatmin etmeyecek bir rakam gördüğünüzde
- Fazladan 1-2 atıştırma yapıp, diyeti bozduğunuz için kendinize kızıp bu işi yapamadığınızı düşünmek
- Birkaç hafta üst üste sosyal yaşantınız yoğun geçti diye pes etmek
- İş hayatınız seyahat fazla veya yoğun bir tempoda geçtiğinde
Bu tür nedenler den dolayı yapamadığınızı düşünüp, sağlıklı beslenmeyi bırakıp pes etmek, yapılan büyük yanlışlardan biridir. Her şeyi mükemmel bir şekilde yapmanız gerekmiyor. Bu hafta beslenme programınızı %30 yaptınız, diğer hafta müsaittiniz %80 yaptınız. Yani, burada önemli olan elinizden geldiğince sağlıklı beslenmeyi istikrarlı uygulamanız. İstikrarlı olduğunuz sürece hem sağlıklı bir bedene kavuşur hem zayıflar hem de kilonuzu korursunuz. Her zaman yapabileceğiniz beslenme şeklini istikrarlı yapabileceğiniz günler diliyorum.