Tiroit bezi, metabolizma üzerinde çok etkili bir bezdir. Vücudun orkestra şefi diyebiliriz. Tiroid bezinin az hormon salgılaması, yani hipotiroidin de beslenme çok önemlidir. Çünkü tiroit bezi, vücut ağırlığının denetiminde rol oynar. Hipotiroidi hastalarının genel problemi, fazla kilolardır. Bu yüzden beslenme konusunda dikkatli olmanız gerekir. Sağlıklı besinleri tercih ederek, kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Haşimato hastalığında beslenme nasıl olmalıdır?
- Tiroid hastalığınızda ilacınızı aç karnınıza alınız. En az yarım saat bir şey tüketmeyin.
- Tuz olarak iyotlu tuz kullanmalıdır.
- Bu hastalıkta bize iyot lazım, o zaman iyot içeren besinler arasında deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta özelikle sarısı iyot içerir.
- Selenyum tiroid hastaları için önemlidir. Selenyumdan zengin besinler tüketin. Bunlar ise deniz ürünleri, ceviz, fındık, badem, antep fıstığı, yer fıstığı, tahin, susam, kaju, kırmızı ve tavuk etidir. Selenyum desteğini gerekli tahliller yapılmadan ve hekiminiz önermeden almayınız.
- E vitamini de hipotiroidi için önemlidir. Bitkisel yağlar, badem fındık susam gibi yağlı tohumlar doğru miktarlarda tüketin.
- Magnezyum ve çinko eksiği varsa giderilmelidir. Tam taneli tahıllar, kuru baklagiller, kuruyemiş, hayvansal kaynaklı besinler magnezyum ve çinko kaynaklardır.
- Kansızlık da sık görülen problemlerden biri olduğu için kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, pekmez gibi besinleri düzenli tüketmeye özen gösterin.
- Hem ödem hem de ciltte kuruluk şikayeti fazla olduğu için günlük su tüketiminizi en az 1,5-2 litre civarında tutun.
- Kabızlık problemi görüldüğü için kefir ve yoğurt gibi probiyotik içeren besinler tüketin.
- Kalsiyum kaynaklarını düzenli tüketin.
- Sağlıklı karbonhidratları olan glisemik indeksi düşük olan tam tahıllı undan yapılan ekmek, posa içeriği yüksek olan sebzeler, kuru baklagiller gibi besinleri tüketmek iştahınızı kontrol etmede daha etkilidir.
- Hamur işleri ve beyaz undan yapılan besinleri mümkün olduğunca tüketmeyin veya çok az tüketin.
- Siyah çay ve kahveyi fazla tüketiyorsanız, azaltın.
- Düzenli fiziksel aktivite çoğu hastalığın tedavisinde yer alır. Haftada 150 dk spor yapmaya çalışın. Spor hem kilo kontrolünü sağlar hem de genel stresinizi azaltır.
- Guatrojenik besinler olan lahana, brokoli, turp, karnabahar gibi besinler zengin kükürt içerir ve iyot alımını engeller. Ama bu besinleri aşırı ve sürekli ve tek bu besinleri tükettiğinizde yediğinizde