Bana sık sorulan sorulardan biri glutensiz beslenme ile sağlıklı zayıflayabilir miyim sorusudur. Ekmeği kesti ve iyi zayıfladı gibi cümleler duymaktayım. İlk önce şunu belirteyim sizlere, birçok sağlıklı diyet türleri vardır. Ama diyetler bireye göre değişen, kan tahlillerine ve yaşam tarzına uygun diyeti uygulamanız gerekir. Her sağlıklı diyet size uygundur anlamına gelmez.
Glutensiz beslenmede ekmeği keserseniz tabi başta zayıflama olur. Çünkü ekmekten gelen kaloriyi diyetinizden çıkarmış oluyorsunuz. Ayrıca diyete başladığınız için gereksiz atıştırma da yapmıyorsunuz. Bu yüzden tüm bu besinleri keserseniz başlangıçta zayıflama görülür. Bu diyette gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi benzeri problemleri azalabilir. Ama bu sizde kalıcı kilo kaybı sağlamaz.
Peki sizce glutensiz uzun süre beslendiğinizde yeteri kadar sağlıklı oluyor musunuz? Glutensiz beslenmek için birçok besini hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Dikkatli hazırlanmış bir diyet değilse, glutenli besinleri çıkardığınızda yetersiz beslenmeye neden olabilirsiniz. Vitamin ve mineral eksikliği görülebilir.
Kimler bu diyeti uygulamalı sorusunun cevabını yazalım. Bu diyeti çölyak hastalığı, alerjisi ve nonçölyak gluten hassasiyeti tanımlanmış ancak yeterince anlaşılamamış durumlarda glutensiz diyet yapılır. Ayrıca Tip 1 DM, Haşimato Troiditi, Romatoid artirid gibi bazı otoimmün rahatsızlığı olan bireylerde glutene karşı hassasiyetin diğer kişilere göre daha fazla olabileceği görülmüştür. Bu yüzden bu diyeti uygulamadan önce gerekli tahlilleri ve kontrolleri yaptırmanız gerekir.
Glutenli besinler nelerdir ve hangi besinlerde gluten yoktur bundan bahsedelim sizlere. Buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türleri gibi tahıllarda gluten vardır. Karabuğday, kinoa, amaranth, pirinç, mısır, nohut, keten tohumunda gluten yoktur. Karabuğdayın, kinoanın ve amaranthın pirinç ve mısıra göre daha fazla lif, protein, yağ açısından besinsel değerleri daha iyidir.
Eğer hiçbir rahatsızlığınız yoksa glutensiz beslenme yerine sağlıklı içeriği olan ekmekler seçin ve doğru miktarda tüketin. Ekşi mayalı ekmeklerde gluteni daha az oluyor. Ekşi mayalı tam tahıllı ekmek, ekşi mayalı siyez unlu ekmek, bulgur gibi glutenli bazen de karabuğday, kinoa gibi glütensiz besinleri tüketebilirsiniz. Böylece besin çeşitliliği de sağlamış olursunuz. Keskin sınırlı bir glütensiz diyet sistemi uygulamanız gerekmiyor. Çölyak hastalığında uygulanan diyette bazı vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir. Bu yüzden düzenli kontroller yapılarak gerekli besin takviyesi yapılması gerekir.