Vücudumuz için dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler, bağışıklık sisteminizin koruyucularından biridir. Bu görevini, barsak duvarını koruyucu tabaka şeklinde kaplayarak yapar. Böylece sizi hasta eden kötü bakterilere karşı korur. Barsak da bu bakterilerin sayısı, tüm vücudunuzda bulunan tüm hücrelerin sayısından daha fazladır. Ayrıca barsak sisteminizin koruyucu bakterileri olan probiyotiklerin sayısını da korumak önemlidir. Ama bazı durumlar bu sayıyı azaltır. Antibiyotik kullanımı, kötü beslenme ve diğer sağlıksız durumlar barsak dengenizi bozar ve faydalı bakterilerin sayısı azalır. Barsak da faydalı bakteriler olduğu gibi kötü bakterilerde vardır. Faydalı bakterilerin sayısı azalması ile kötü bakterilerin arasındaki denge bozulur. Böyle bir durumda faydalı bakteri olan probiyotiklerin sayısını artırmak gerekir. Probiyotiklerin sayısını artırmak veya korumak için yapılması gerekenlerden biri de probiyotik içeren besinleri tüketmektir. Böylece bağırsaklarınızdaki faydalı bakterilerin sayısını artırabilirsiniz. Peki, hangi besinler probiyotik zenginidir bir bakalım.
- Yoğurt: En çok bilinen probiyotik kaynağı yoğurttur. Özellikle ev yapımı yoğurtta milyonlarca probiyotik içermektedir. Ayrıca laktoz içeriği az olduğu için sindirimi daha rahattır.
- Kefir: Yoğurttan bile daha fazla probiyotik içeren kefir ayrıca çok fazla vitamin, mineral içerir. Evde kolayca yapabileceğiniz kefir, sindirme yardımcı olur. Kefirin içerisindeki yararlı bakteriler, zararlı bakterilerin oluşumunu ve çoğalmasını engeller. Barsak da bu bakterilerin dengesinin bozulmasını engeller. Böylece kefir içerek ishal, kabızlık, emilim bozuklarını engelleyebilirsiniz.
- Lahana Turşusu (Sauerkraut): Sağlıklı bir barsak florasının büyümesine yardımcı olur. Bağırsak rahatsızlıklarını azaltır ve birçok potansiyel hastalıklara karşıda korur. Posa içeriği yüksektir, C ve B vitaminlerinin içerir. Salatalık turşusu da faydalıdır ama doğru yapılırsa. Lahana ve salatalık turşusunu yaparken sirke koymadan yapılmalıdır ve daha az süre bekletilmelidir. Lahana ve salatalık, laktik asit tarafından mayalanır. Laktik asit bağırsaklarınız için çok faydalıdır, faydalı bakterilerin artmasını sağlar.
- Kombucha (Kombu) Çayı: Probiyotik içeren kombu çayı geçmişi binlerce yıl öncesine dayanıyor. İçerisinde faydalı maya ve bakteri vardır. Zengin faydalı bakteri sayesinde sindirime yardımcı olur. Bağırsaklarınız için iyi bir probiyotik kaynağıdır.
- Elma Sirkesi: Kefir gibi elma sirkesi de elmanın mayalanma işleminden meydana gelir. Sirkenin faydası içerdiği asetik asitten meydana gelir. Elma sirkesi tam bir probiyotik değildir. İçerdiği pektin sayesinde prebiyotiktir. Bu özelliği probiyotiklerin beslenmesine yardımcı olduğu probiyotik gibi görev gören bir besin diyebiliriz.
Probiyotik içeren besinleri, beslenmenize eklemeniz barsak sağlınız için çok önemlidir. Ayrıca bu besinlerin ev yapımı olması daha faydalıdır. Çünkü hazır ürünlerin raf ömrünü uzatmak için bakteri sayısının çoğu azaltılır. Bu yüzden probiyotik içeren besinleri evde kendiniz yapmanız daha sağlıklıdır. Sorularınızı yorum olarak siteye ekleyebilirsiniz.