Her zaman duyduğumuz cümlelerden biri, sabah uyandığınızda su için ve hatta içine elma sirkesi ekleyip için ki, vücudunuzda detoks etkisi oluştursun. Şimdi, sizlere bu detoks etkisini daha da artıracak bir yöntem söyleyeceğim. Yağ çekme (oil pulling) veya yağ çevirme işlemi. İlk duyduğumda bu ne demek, ne değişik bir tanım demiştim. Sizlere kısa bir şekilde şöyle anlatayım.
Bakterilerin ve mikropların vücudumuza ilk giriş yerlerinden biri ağzımızdır. Ağız içerisinde birçok bakteri ve mikrop bulunur. Gece uyku sırasında bu bakterilerin sayısı giderek artar. Sabah uyanınca ağız temizliği yapılmadan su içilirse, ağızda artan bakteriler ve mikroplar su içerek veya bir şeyler tüketerek vücuda alınır. Bu noktada küçük bir değişiklik yaparsak, sabah içtiğimiz suyun detoks etkisi daha da artırırız. İşte burada devreye giren küçük rutin değişikliği ise yağ çekme yöntemidir. Bu yöntemin amacı, sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olmaktır. Ağzınızdaki toksinleri uzaklaştırmak için, yağ çekme işlemi hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve susam yağı ile yapılır. Şimdi bu işlemin uygulama adımlarını tek tek yazalım.
- Sabah uyandığınızda hiçbir şey yemeden ve içmeden 1 tatlı veya yemek kaşığı organik yağı (benim tercihim hindistan cevizi yağı) ağızınıza alın.
- Yüz kaslarınızı kullanarak yağı ağızınızda güzelce çalkalayarak, ağız içinin her yerine yağın temas etmesini sağlayın.
- Yağı çalkalarken dişlerinizin arasından yağı ileri geri sürükleyin.
- Ağızınızdaki yağ, tükürüğünüz ile karıştığı için bir süre sonra daha kolay çalkalayacaksınız.
- Ağızınızdaki yağı gargara yapmayın ve yutmamaya çalışın.
- Yağı ağızınızda çalkaladığınızda toksinler ve yemek artıkları bu yağa hapsolur. Bu işlemin yapılma süresi 15 dakikadır.
- Başlangıçta 3-5 dakika yapın, zamanla bu dakikayı artırabilirsiniz. Ben çoğunluk 7-8 dakika yapabiliyorum.
- Yağ çekme sırasında minik molalar verebilirsiniz. Ama yağı yutmamaya dikkat edin.
- Uygulama sırasında günlük rutin işlerinizi yapabilirsiniz.
- Bu işlemi çok hızlı yapmayın. Hızlı yaparsanız yanak ve çene kaslarında her hangi bir ağrı hissedebilirsiniz.
- Yağ-atık bakteri karışımını lavaboya değil, peçeteye veya tuvalete tükürün.
- Güzelce ağızınızı su ile çalkalayın.
- En son dişinizi fırçalayın.
Yağ çekme işlemi sayesinde, yağ ağızınızdaki tüm bakterileri topluyor ve bu yağa hapsoluyor. Başta farklı bir yöntem olduğu için zorlanabilirsiniz. Ama giderek kendinizi daha iyi hissedeceksiniz ve daha rahat bu işlemi yapabileceksiniz. Bu yöntem, ağız sağlığı için faydalıdır.
- Dişleri beyazlatıyor.
- Diş çürüğünü azaltıyor.
- Diş eti hassasiyetini azaltıyor ve iyileşmesine yardımcı oluyor.
- Ağız kokusunu önlüyor.
- Ağız içi bakterileri azalmasına ve daha sağlıklı bir ağız yapısı sağlıyor.
- Sabah ağızda oluşan bakteriler, su ile yutulmadığı için barsakların bakteri dengesi pozitif etkileniyor. Bu da daha mutlu barsaklara sahip olacağınız anlamına gelir. Daha iyi bir barsak sayesinde bağışıklığınız desteklenir.
- Cildinizi pozitif etkiliyor ve aknelerini azaltıyor.
Bu işlemi sabah uyanınca ve akşam uyumadan önce öneriliyor. Ama akşam yapamazsanız bile, sabah uyanınca yapabilirsiniz. Tabi, bunları yaparken dişinizi düzenli fırçalamayı unutmayın ve diş kontrollerinizi aksatmayın.
Bu işlemi ne kadar süre uygulamanız gerekir?
Dönemsel uygulayın. 45 gün uyguladıktan sonra biraz mola verin. Bu mola süresi boyunca yine ağız temizliğine dikkat edin. Sabah uyanınca yine dişlerinizi fırçalayın, sonra bir şeyler içip yiyebilirsiniz. Kısa moladan sonra tekrardan yağ çekme işlemine devam edebilirsiniz. Yani bu yağ çekme işlemini, dönemsel olarak uygulayın.
İlaç kullanıyorsanız;
Sabah aç karnına ilaç kullanıyorsanız, ilk önce yağ çekme işleminizi yapın. Daha sonra işleminizi yapabilirsiniz.
Yağ çekme işlemini yaptınız ve şimdi kahvaltıdan önce, aç karnına oda sıcaklığında ev yapımı sirkesini ilave edip suyunuzu içebilirsiniz. Hepimize sağlık olsun.