Kış aylarında tarçınlı salep ve sıcak çikolata vazgeçilmeyen favori kış içeceklerdir. Ama havaların soğuması ile bağışıklığımızı güçlendirmeniz de gerekir. Çünkü kışın bağışıklık sistemi zayıflar ve grip, nezle gibi bulaşıcı soğuk algınlıklarına yakalanma riski artar. Hem kalorisi olmayan hem de bağışıklık sisteminizi güçlendiren şifalı bitki çaylarını unutmamalısınız.
Zencefil: Antiseptik özelliği ile kandaki iltihabı temizleyen zencefil, iyi bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde hem vücut direncinizi artırır hem de kandaki kolesterolü diğer bitkilere oranla daha çok düşürür. Yaş, taze veya toz halinde bulunan zencefili demleyerek ya da toz halini bala karıştırarak tüketebilirsiniz.
Ihlamur: Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerekiyor. Bu yollardan biride mis gibi ıhlamur çayıdır. Nezle ve gribe karşı birebir olan ıhlamur, mutlaka kış çaylarının vazgeçilmezi olmalıdır. Ayrıca C vitamini deposu olan ıhlamur, yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarında 1 tatlı kaşığı bal ile ıhlamur çayını tüketebilirsiniz.
Adaçayı: Kuvvetli bir antioksidan olan ada çayı, bağışıklık sistemini güçlendirir, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamızı önler. Kalp hastalıklarında da etkili olan ada çayı yemek sonrası içildiğinde hazmı kolaylaştırır.
Tarçın: Tadı, kokusu ve rengi ile favori baharatlardan biri olan tarçın çok sayıda antioksidan içerir. Potasyum deposu tarçının kabuk veya toz halinde tatlı tadı sayesinde, çok sayıda içeceğe karıştırabiliriz. Ayrıca akşam yemeklerden sonra tatlı krizine bire birdir. Light salebinizi hazırlamak için yarım yağlı sütü ısıtın ve üzerine tarçın ekleyin.
Karanfil: Hastalık yapan mikroplara karşı antibakteriyel özellik taşır. Karanfil özleri, mikropları öldürecek kadar etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemini korumada ve geliştirmede oldukça etkilidir. Karanfil bağışıklık sistemini arttırmada önemli bileşenler içerir.
Şimdi bu bitkileri doğru şekilde demleyip tüketmemiz gerekiyor. Bitkileri doğru şekilde demlemezsek istenilen faydayı vücudumuza sağlayamayız. Bazı bitki çayları aşırı demlendiğinde acılaşır. Bazıları da suda beklediğinde fazlaca şişer. Doğru demleme ve doğru miktarda karıştırılan bitki çayları bağışıklığınızı güçlendirir.
Tavsiye ettiğim kış çayını şöyle hazırlanacaksınız:
- Ihlamur (1 poşet veya 1 tutam),
- Zencefil (1-2 adet fındık büyüklüğünde)
- Adaçayı (1 poşet veya 1 tutam),
- Karanfil (4-5 adet),
- Kabuk Tarçın (2 adet),
- Tane karabiber (4-5 adet),
- 1 orta boy bir elmanın kalın soyulmuş kabuğunu
Yarım litre sıvı alabilecek bir cam kaba veya porselen demliğe konur. Bu bitki çayının faydalı olması için kaynar suyu olmamalı. 80 derece civarında yani kaynamaya yakın bir sıcaklıkta bir su olmalı. Üzerine 5-6 su bardağı kaynar olmayan sıcak su ilave edip 15-20 dakika kadar çay gibi demlenir, süzüp içilir. Tatlandırıcı olarak fincana 1-2 kaşık bal ilave edilebilir. Bu çayı, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve rahatlatıcı olarak kullanabilirsiniz. Afiyetle, mis gibi tarçın kokan kış çayınızı günde 2 fincan içebilirsiniz.