Sorularınız İçin: bu formu kullanabilirsiniz veya E-Posta adresimiz üzerinden e-posta gönderebilirsiniz. İsterseniz Whatsapp Hattımız- +90 (553) 923 22 32 numaramız ile ulaşabilirsiniz.
Çalışma Saatleri: 09:30 ile 19:30 arasında hizmetinizdeyiz.
Sağlıklı beslenmenin temel şartı olan yeterli ve dengeli beslenme yeme bozukluğu olan bireylerde maalesef daha negatif bir çizgide ilerler. Bireylerde bedensel algı ile ilgili sorunlar vardır. Ayrıca depresyon, anksiyete, kişilik problemleri ve intihara eğilim gibi problemler diğer ruhsal problemlerde bulunmaktadır.
Çoğunlukla sosyo-ekonomik düzeyi yüksek ailelerde görülmektedir. Genelde 14-18 yaş aralığında olan genç kızlarda görülür. Erkeklerde seyrektir. Genç kızlarda bedensel olarak kendilerini beğenmeme, mankenlere özenme, gelişim sorunları psikolojik nedenler arasındadır. Ergenlik döneminde görülebilen bu rahatsızlık, profesyonel anlamda rekabet içeren mesleklerde de görülmektedir. Mankenler, dansçılar, balerinler, sporcular, jokeyler gibi mesleklerde daha çok yeme bozukluğu görülmektedir.
Yeme bozuklukları 3 gruba ayrılır.
Anoreksiya Nevroza: besin alımı neredeyse hiç yemek yemeyecek kadar azalmıştır. Aşırı kilo kaybı bulunmaktadır. Kilo almaktan aşırı bir korku vardır. Kilo ve bedenle ilgili ciddi takıntılar vardır. Anoreksiyada kendini sürekli olumsuz hisseder. Genç kızlarda daha fazla görülmektedir. Müdahale edilmezse ciddi sağlık problemlerine hatta ölümle sonuçlanır.
Bulimia Nervoza: Bulimia’da tıkanırcasına yeme nöbetleri vardır. Bu nöbetlerde ilk önce normal yediğinin çok fazla üstünde yani tıkanırcasına yemek yerler, daha sonra kusma gibi davranışlarda bulunurlar. Bulimialarda ağız içi yaralar, yemek borusu tahribatı, diş çürükleri gibi negatif durumlar gözlemlenir.
Gece Yeme Sendromu: Gece uykudan uyanıp veya akşam yemeğinden sonra aşırı yemek yeme nöbetleri bulunmaktadır. Gece boyu uykuya dalmakta sorunları vardır. Bu kişilerde sabahtan akşama kadar neredeyse hiç yemeyip, bütün miktarı akşam ve gece boyu yemektedirler.
Yeme bozukluğunda tedavisinde multidisipliner şeklinde olmalıdır. Psikiyatrist, psikolog, diğer tıp hekimi ve diyetisyen desteğini gerektiren tedavi olmalıdır. Bu bireylerde sağlığı tehdit eden durumlar durdurulmalı, stres ile baş etmesi sağlanmalı, kilosu sağlıklı hale getirilmeli ve yeme davranışlarının düzenlenmesi gerekmektedir.
Sorularınız İçin: bu formu kullanabilirsiniz veya E-Posta adresimiz üzerinden e-posta gönderebilirsiniz. İsterseniz Whatsapp Hattımız- +90 (553) 923 22 32 numaramız ile ulaşabilirsiniz.
Çalışma Saatleri: 09:30 ile 19:30 arasında hizmetinizdeyiz.